perjantai 22. syyskuuta 2017

Mitä vitamiineja tarvitsen?

Vitamiinien viidakko on valtava ja joskus on vaikea tietää, mitä vitamiineja olisi hyvä syödä itse tai antaa esimerkiksi lapselle. Tässä blogissa käymme läpi muutamia eri vitamiineja ja niiden saantisuosituksia. 




D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeä vitamiini luustolle, vastustuskyvylle ja iholle. Sitä muodostuu iholla auringonvalon UV-säteiden vaikutuksesta. D-vitamiinia suositellaan kaikille suomalaisille ainakin pimeään vuoden aikaan eli lokakuusta-maaliskuun loppuun. Saantisuositukset esitetty alla olevassa taulukossa.


Taulukko 1. D-vitamiinin saantisuositukset
Ryhmä
Ikä
Saantisuositus
Lapset
0-2​*
10 µg ympäri vuoden
Lapset ja nuoret
2-18
7,5 µg ympäri vuoden
Aikuiset
18-60
7,5 µg loka-maaliskuussa
Ikääntyvät
Yli 75
20 µg ympäri vuoden
Raskaana olevat
10 µg ympäri vuoden
Imettävät
10 µg ympäri vuoden
*Alle 1-vuotiaan saantisuositus vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon lapsi saa äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta.

D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin ja muita saantilähteitä ovat mm. lohi, silakka ja muikku. D-vitamiinivalmisteissa suositellaan D3-muotoa, joka on ihmisellä luontainen ja teholtaan parempi kuin D2-muoto. Kaikissa apteekin valmisteissa D-vitamiinin muoto on D3.


Kalsium


Kalsiumin saannista voi huolehtia esimerkiksi juomalla ruokajuomana maitoa sekä päivittäisellä juuston ja joqurtin syömisellä. Etenkin luun murtuman jälkeen voi olla tarpeellista käyttää kalsiumlisää tai silloin jos kalsiumin saanti ravinnosta jää vajaaksi. 

Kalsium säätelee elimistön monia toimintoja, kuten  sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa. Jos kalsiumin saanti on niukkaa, irtoaa luustosta kalsiumia. 

Aikuisen (yli 20-v) tarve on 800 mg vuorokaudessa, joka vastaa 3-4 maitolasillista. Iän myötä kalsiumin imeytyminen heikkenee ja tämän vuoksi yli 70-vuotiaille suositellaan herkemmin kalsiumvalmisteiden käyttöä. Myös tietyt lääkkeet, kuten kortisoni vaikuttavat kalsiumin imeytymiseen

D-vitamiini on tärkeä kalsiumin imeytymiselle, joten mikäli d-vitamiinivalmistetta ei ole erikseen käytössä, kannattaa valita sellainen kalsiumvalmiste, jossa on d-vitamiini mukana. Apteekin kalkkivalmisteissa on kalsiumia yleensä 500 mg eli noin puolet saantisuosituksesta. Lisäksi moneen kalkkivalmisteeseen on lisätty d-vitamiinia. Esimerkkejä sopivista kalsiumvalmisteista alla.  



B12-vitamiini


Normaali ruokavalio sisältää moninkertaisen määrän B12-vitamiinia, joten suurin osa saa tarvitsemansa B12-vitamiinin ruoasta. B12-vitamiinia saa kuitenkin vain eläinperäisestä ruoasta, joten tämän vuoksi se on tärkeä lisävitamiini vegaaneille. 

B12-vitamiinin puute voi aiheutaa mm.anemiaa ja hermoston oireita sekä muistihäiriöitä. Puutetta esiintyy pääasiassa iäkkäillä ja n. 10 %:lla yli 65 vuotiaista on  todettu B12-vitamiinin puute. 

Toisaalta jotkut lääkkeet, kuten diabeteksen hoidossa käytetty metformiini, saattavat vähentää B12-vitamiinin imeytymistä. Tämän vuoksi metformiininkäyttäjät voisivat käyttää B12-vitamiinia ainakin kuuriluontoisesti.

B12-vitamiini annetaan joka pistoksina (reseptillä) tai tabletteina. Pistoshoitoa käytetään etenkin silloin, kun kyseessä on imeytymishäiriö, sillä tällöin voidaan olla varmoja B12-vitamiinin pääsystä elimistöön. Tablettihoito soveltuu etenkin silloin, jos B12-vitamiinin saanti ravinnosta on niukkaa. B12-vitamiini valmisteita on saatavilla useita ilman reseptiä, joista muutamia alla. 

Magnesium


Magnesiumista voi olla apua, jos kärsii krampeista tai suonenvedoista.Parhaiten imeytyvä muoto magnesiumista on sitraatti ja magnesium kannattaa ottaa iltaisin. 

Magnesiumvalmisteita on saatavilla useita erilaisia mm. purutabletteina, nieltävinä tabletteina ja juotavina liuoksina. Valmisteista esimerkkejä alla. Multivita magnesiumsitraatti on purutabletti ja Magnecit nieltävä tabletti. Vahvuus on molemmissa sama 150 mg eli annostus on 1-2 tablettia päivässä.



Sinkki ja C-vitamiini


Syksyn tultua alkavat flunssat ja joillain vitamiineilla on todettu olevan vaikutusta flunssan ehkäisyssä. Tärkeintä flunssan torjunssa on kuitenkin huolellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. 

C-vitamiinin tehosta on joitain tutkimuksia. Teho näyttäisi olevan annosriippuvainen, sillä suuremmat annokset on havaittu tehokkaimmiksi ( 1 g/vrk). Toisaalta vasta flunssaoireiden alkamisen jälkeen aloitetun C-vitamiinihoidon teho on epävarma. 

Sinkin puute lisää infektioriskiä ja vaikuttaa immuunivasteeseen. Saantisuositus on 15 mg vuorokaudessa, mutta viime aikoina on julkaistu tutkimuksia, joissa on todettu flunssan alkuvaiheessa aloitetun sinkin lyhentävän flunssan kestoa ja oireiden voimakkuutta. Tällöin käytettävä päiväannos on huomattavasti suurempi kuin 15 mg ja sinkin on oltava asetaattimuodossa imeskelytablettina. Esimerkki tällaisesta valmisteesta on Apteq vita Fluzinc. 


Monivitamiini


Aina on paras, jos saa tarvitsemansa vitamiinit ravinnosta. Joskus kuitenkin monipuolisesti syöminen voi olla haasteellista. Tällöin vitamiiniksi kannattaa valita monivitamiini, joka sisältää d-vitamiinin lisäksi muut tarpeelliset vitamiinit.

Lapsille sopii esim. Multivita juniori mix ja aikuisille Multivita plus. Toisaalta yli 75-vuotialle sopiva vaihtoehto on myös Multivita forte, joka sisältää d-vitamiinia 20 mikrogrammaa. Juniori mix pakkauksessa on purutabletteja kolmessa eri maussa: päärynä, mansikka ja toffee, joten jokaiselle lapselle löytyy varmasti suosikkimaku.

 

Tervetuloa Puijonlaakson apteekkiin vitamiiniviikolle 16.9.2019-21.9.2019. Kaikki Orionin vitamiinit - 20 % avainasiakkaille koko viikon! 


10.9.2019 proviisori Annika Pietikäinen









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä tehdä jos paloin auringossa?

Aurinko ja lämpö ovat ihana asia, mutta aiheuttavat samalla myös paljon harmia. Aurinko tuottaa haitallisia UVA ja UVB-säteilyä. Niiltä kann...