torstai 26. maaliskuuta 2020

Siitepölyallergian itsehoito

Allergialla tarkoitetaan allergeenien, kuten siitepölyn, pölypunkkien, ruoka-aineiden, eläinpölyn tai homeen, aiheuttamia oireita. Tässä blogissa käsitellään siitepölyn aiheuttamien allergioiden itsehoitoa.

Siitepölyallergian itsehoito

Tyypillisesti siitepölyallergia ilmenee silmien kutinana, punoituksena tai vuotamisena, nenän tukkoisuutena, kirkaseritteisenä nenän vuotamisena, kutinana tai aivasteluna sekä iho-oireina. Silmien rähmiminen, silmäkipu tai silmäoireiden toispuolisuus eivät kuulu allergiaan ja tällöin tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle

Siitepölyallergian itsehoitoon käytetään lääkehoitoa, jos allergeenin välttäminen ei ole mahdollista tai allergeenin välttäminen ei lievennä oireita riittävästi. 


Allergisten silmäoireiden hoito

Akuuttien allergisten silmäoireiden ensisijaiseksi itsehoidoksi suositellaan antihistamiinisilmätippoja (esim. Zaditen, Livostin). Myös natriumkromoglikaattitippoja (Lomudal, Lecrolyn) voidaan käyttää.   Näiden käyttö tulee aloittaa ennen allergiaoireiden alkua ja niitä kannattaa käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan.  

Jos riittävää hoitovastetta silmäoireisiin ei saavuteta paikallisilla valmisteilla, voidaan hoitoon lisätä suun kautta otettava antihistamiini (esim. ebastiini, loratadiini, levosetiritsiini, setiritsiini). Mikäli esiintyy lisäksi silmien kuivuutta, voidaan käyttää rinnalla kostutustippoja (esim. Bepanthen eye, Bevita eye). Kostutustippoja käytettäessä tulee pitää vähintään 5 minuutin tauko lääketipan ja kostutustipan laiton välillä. 


Allergisten nenäoireiden hoito

Allergisen nuhan hoidon ensisijainen lääkitys on nenään annosteltava kortikosteroidinenäsuihke. Valittavana on useita eri vaihtoehtoja, kuten beklometasoni (Beconase),  flutikasoni (Flixonase, Nasofan), mometasoni (Mommox, Mometason Orion), triamsinoloni (Nasacort) -nenäsuihkeet. Kortikosteroidinenäsuihkeiden kohdalla on tärkä muistaa, että täysi vaikutus saavutetaan 1-2 viikon hoidon jälkeen ja että niiden käyttöä jatketaan koko allergiakauden ajan. 

Akuutteja allergisia oireita lievittämään voidaan käyttää antihistamiininenäsuihkeita (Livostin, Lastin.) Kolmas vaihtoehto on käyttää kromoglikaatti-nenäsuihketta (Glinor), mutta kromoglikaatin kohdalla käyttö  kannattaa aloittaa ennen allergiakauden alkua. Lisäksi, jos oireet eivät lievity riittävästi kromoglikaatti-nenäsuihkeella, on syytä vaihtaa kortikosteroidi- tai antihistamiininenäsuihkeeseen.

Suun kautta otettavia antihistamiineja voidaan käyttää allergisen nuhan hoitoon ja osa potilaista saa riittävän avun suun kautta otettavista antihistamiineista. Huomioitavaa on, että antihistamiinitabletit tehoavat parhaiten aivasteluun ja limaneritykseen. Suun kautta otettavia antihistamiineja voidaan käyttää myös yhdessä kortikosteroidinenäsuihkeiden kanssa, vaikkakin antihistamiinitabletin käyttö yhdessä paikallisvalmisteen kanssa ei näyttäisi parantavan tehoa merkittävästi.

Lääkkeetön vaihtoehto allergisen nuhan hoitoon on Allervex, joka sisältää perillaa, kvertsetiinia ja D3-vitamiinia. Perilla tukee elimistön luontaita puolustutaja D3-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaan. Allervexia voidaan käyttää yksinään etenkin lieviin allergiaoireisiin tai yhdessä lääkehoidon kanssa. 

Kortikosteroidinenäsuihkeet saattavat kuivattaa nenän limakalvoja. Tällöin voi käyttää kostuttavia nenäsuihkeita -tai nenäöljyjä, kuten Nasolin A-vitamin, A-vita hydra tai Naso-seesamiöljy ratiopharm. Lisäksi nenäoireiden helpottamisen voi käyttää säännöllistä nenähuuhtelua (esim. nenän huuhtelukannu tai Physiomer).

Kysy lisää apteekistamme allergiaoireiden hoidosta! Autamme mielellämme ja meillä on jaossa myös Allergiaoppaita.

proviisori Annika Pietikäinen

Lähteet

Käypä hoitosuositus: Itselääkitys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä tehdä jos paloin auringossa?

Aurinko ja lämpö ovat ihana asia, mutta aiheuttavat samalla myös paljon harmia. Aurinko tuottaa haitallisia UVA ja UVB-säteilyä. Niiltä kann...