tiistai 23. heinäkuuta 2019

Varaudu aurinkoon ja helteeseen




Aurinko ja lämpö ovat ihana asia, mutta aiheuttavat samalla myös paljon harmia. Aurinko tuottaa haitallisia UVA ja UVB-säteilyä. Niiltä kannattaa suojautua käyttämällä aurinkosuojavoiteita sekä suojaamalla iho kevyillä vaatteilla. Auringossa oleskelua kannattaa välttää etenkin keskipäivällä, jolloin UV-säteily on voimakkainta. Aurinkosuojatuotteilla voit ehkäistä palamiselta sekä ihosyöviltä. Me suomalaiset olemme hekästi palavia, joten suosittelemme käyttämään korkeita aurinkosuojatuotteita. Vaikka käyttäisitkin paljon aurinkosuojavoidetta, ei se estä sinua ruskettumasta. Voit siis huoletta käyttää aurinkosuojavoidetta ja samalla ruskettua.

Huomioithan, että jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa yhdessä UV-A-valon kanssa ihoreaktioita.


Mitä tehdä jos paloin auringossa?

Kun iho palaa auringossa, tuntuu se kirvelynä, punoituksena, kuumotuksena ja kipuna. Lievästi palanut iho punoittaa ja hilseilee parin päivän päästä. Punoitus ja aristus alkavat jo parin tunnin päästä palamisesta ja oireet ovat pahimmillaan noin 12-24 tunnin päästä. Palanutta ihoa hoidetaan kuten lievää palovammaa. Palanut iho kannattaa suojata, jottei se pala pahemmin. Pysyttele sisätiloissa tai ulkona ollessa varjossa, koska palanut iho palaa entistä herkemmin uudelleen.
  • Huuhtele kipeää aluetta viileällä vedellä ja/tai aseta kipeälle alueelle viilentävä, kostea kääre.
  • Juo paljon vettä. 
  • Ihoa kannattaa rasvata kosteuttavilla ja viilentävillä voiteilla.
  • Kesivälle iholle voidaan levittää kosteuttavia lotion-perusvoiteita
  • Jos auringon polttama ihoalue on kipeä, voit käyttää apteekista saatavia kipulääkkeitä esim. parasetamolia (Paratabs, Panadol) tai ibuprofeenia (Burana, Ibumax, Ibuxin, Burana-Caps, Ibusal, Ibumetin)
  • Hydrocortisonivoidetta voi käyttää tulehtuneisiin ihoalueisiin. 
 Ota yhteys lääkäriin, jos
  • Kyseessä on lapsi ja ihoalue on vaikeasti palanut tai oireena on päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumetta.
  • Aikuisella on seuraavia yleisoireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumetta.
  • Liiallisesta auringossa olosta voi olla seurauksena myös vakava lämpöhalvaus, joka pahimmassa tapauksessa vaatii sairaalahoidon ja nestetiputuksen. 

Nsteytys on tärkeää helteessä

Auringossa oleilu liian pitkiä aikoja voi aiheuttaa nestehukkaa. Muista pitää nesteytyksestä huolta kuumana päivänä. Normaalina päivänä aikuisen tulisi juoda noin kaksi litraa vettä. Kuumalla säällä määrä kasvaa suhteessa hikoilun, auringossa olon ja rasituksen määrään. Veden lisäksi voit juoda laimeaa mehua tai esimerkiksi kivennäisvettä. Kuumalla ilmalla hikoilemme ja menetämme sitä kautta elimistöstä suoloja ja sokereita. Helteellä kannattaa myös syödä, jotta suola ja kivennäisaine varastomme täyttyvät. Apteekista voit ostaa myös erilaisia nesteytysjuomia, jotka sopivat juotavaksi myös helteellä. Nesteytysjuomat sisältävät erilaisia suoloja ja kivennäisaineita.

Nesteytys ratiopharm poretabletti neste- ja suolatasapainon säätelyyn rankan urheilusuorituksen, ripulin, kuumeen tai helteen yhteydessä. Valmis liuos sisältää glukoosia ja elektrolyyttejä. Poretabletit on kätevät käyttää ja helppo ottaa mukaan. Raikas sitruunan maku!


Kuvahaun tulos haulle nesteytys ratiopharm
Heinäkuun kanta- asiakastarjouksessa: nesteytys ratiopharm 10 poretabl.
8,90 e (norm 12,10e, 141,27e/kg)

Kuvahaun tulos haulle aurinko



Lääketeknikko/Kosmetiikkaneuvoja
Jenni Junni


https://www.terve.fi/artikkelit/auringon-polttama-iho
http://www.avainapteekit.fi/oma-terveys/ilmoitus/mikae-avuksi-jos-iho-palaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä tehdä jos paloin auringossa?

Aurinko ja lämpö ovat ihana asia, mutta aiheuttavat samalla myös paljon harmia. Aurinko tuottaa haitallisia UVA ja UVB-säteilyä. Niiltä kann...